Joga in ajurveda sta sestrski vedi. Skupaj pokažeta način, kako živeti v ravnovesju in doseči telesno, duševno in duhovno zdravje. Tako ajurveda kot joga izvirata iz Indije in obe praksi imata veliko skupnega, saj izhajata iz istih starodavnih svetih spisov, zato so temeljna načela in sistem prepričanj, ki stojijo za njima, enaki
Obe sta holistični metodi in vidita posameznika kot zdravega, ko so um, telo in duh uravnovešeni ter v harmoniji s svetom okoli njih. Vključitev joge v ajurvedo doda duhovno in psihološko razsežnost, brez katere se ajurveda ponavadi reducira na fizični model, v katerem njene polne moči ni mogoče enostavno uresničiti. Vključitev ajurvede v jogo pa nudi ustrezna priporočila za življenjski slog in tudi ozadje za razkritje celotnega potenciala vseh vidikov joge.
Ajurveda
Ajurveda je najstarejši sistem zdravljenja. Ime izhaja iz dveh korenskih besed v sanskrtu (starodavni indijski jezik): ayus, kar pomeni življenje, in veda, ki pomeni znanje ali znanost. Ajurveda torej pomeni »življenjsko znanje« ali »znanost o življenju«. Ajurveda uči, da je ravnovesje osnovno načelo zdravja. Človekovo telo naj bi bilo v ravnovesju z naravo, torej v stanju, da se lahko prilagaja spremembam in vplivu okolja ter se tako tudi izogiba različnim boleznim.
Doša
Vse na zemlji je sestavljeno iz petih elementov: eter, zrak, voda, ogenj in zemlja. Teh pet elementov tvori tri osnovne biološke energije ali doše, to so vata, pitta in kapha. Vsi smo rojeni s tremi došami, ki sestavljajo našo telesno konstitucijo. Večina od nas ima močnejšo primarno došo, sekundarno došo in tretjo manj izrazito došo; nekaj ljudi pa je naravno uravnovešenih v vseh treh. Z ajurvedo poskušamo vse tri doše spraviti v ravnovesje. Na primer: oseba, ki je vata (kar pomeni, da je njena primarna doša vata), bi za uravnovešenje morala jesti hrano in se ukvarjati z dejavnostmi, za katere velja, da imajo lastnosti doše kapha in doše pitta.
Lastnosti ljudi s posamezno došo
VATA (kombinacija etra in zraka)
– vitkejša postava
– hiter um
– tanjša koža in lasje
– nagnjenost k zaprtju
– lahek spanec in sanje, polne gibanja
– zanimanje za veliko različnih stvari
– ustvarjalnost
– ljubezen do plesa in potovanj
PITTA (kombinacija ognja in vode)
– visoko razvit mišični sistem
– mehka in mastna koža
– mehki in svetlejši lasje
– nagnjenost k pegicam in znamenjem na koži
– hitra prebava
– povečano znojenje in žeja
– visoka samozavest
– tekmovalnost
– visoka stopnja tolerance
– sposobnost hitrega učenja
KAPHA (kombinacija zemlje in vode)
– robustna postava
– gladka koža
– malo gub
– močni lasje
– počasna prebava
– močan imunski sistem
– psihična obremenitev in neprilagodljivost
– mirnost in potrpežljivost
– naklonjenost
– ljubeznivost
Vata
Lastnosti doše vata so lahkotnost, subtilnost, gibljivost, hladnost, suhost, trdnost in grobost. Odgovorna je za živčni sistem, dihanje, procese izločanja in cirkulacijo. Ko je vata uravnovešena, se to kaže kot sreča, navdušenje, energičnost in ustvarjalnost. Ko je vata neuravnovešena, se to kaže kot suha koža, suhe ustnice, napenjanje, zaprtje, dehidracija, izguba teže, nemir, stres, napetost in mišični krči. Došo ohranjate v ravnovesju tako, da daste prednost redni rutini in rednim obrokom, jeste sladko, kislo, slano, toplo in težko hrano. Prav tako pa zmanjšajte odvečna potovanja, odvečno duševno delo, izpostavljenost suhemu in vetrovnemu vremenu. Jejte manj lahke in hladne hrane ter hrane ostrega, grenkega in trpkega okusa.
Pitta
Lastnosti doše pitta so vročina, kislost in ostrost. Upravlja preobrazbo v umu in telesu, pa naj gre za prebavo, asimilacijo in presnovo hrane ter vode v energijo ali prebavo in asimilacijo misli ter idej v dejanja. Ko je pitta uravnovešena, se kaže kot zadovoljstvo, energičnost, dobra prebava in bister um. Ko je pitta neuravnovešena, se to v telesu kaže v obliki različnih vnetij, zgage, driske, težav s kožo, težav z jetri, mehurjem in žolčem. Došo ohranjate v ravnovesju tako, da daste prednost rednim odmorom pri delu in rednim obrokom, uživate v naravnih lepotah in dobri družbi, hodite zgodaj v posteljo in jeste sladko, grenko ter trpko hrano. Zmanjšajte alkohol, kajenje, prekomerno vročino in sonce ter se izogibajte vroči in suhi hrani.
Kapha
Kapha je predvsem kombinacija zemlje ter vode in je energija, ki tvori strukturo telesa in zagotavlja lepilo, ki drži celice skupaj. Oskrbuje z vodo vse telesne dele in sisteme. Maže sklepe, vlaži kožo in skrbi za imunski sistem. Ko je kapha uravnovešena, se to kaže kot ljubezen, umirjenost in odpuščanje. Ko je kapha neuravnovešena, se kaže kot mlahavost, utrujenost, slabost, prehlad, ljubosumje in pohlep. Došo ohranjate v ravnovesju tako, da daste prednost vadbi, duševni stimulaciji in raznolikosti v življenju, jeste bolj suho hrano z ostrim, grenkim in trpkim okusom. Zmanjšajte spanje čez dan, prenajedanje, težko in mastno hrano, izpostavljenost mrazu in mokremu vremenu.
Ajurvedska prehrana
V ajurvedi velja prehrana za najpomembnejše zdravilo. Hrana, ki jo jeste, mora biti okusna in mora pritegniti vse vaše čute. Dobro uravnotežena prehrana je sestavljena iz dveh tretjin hranljivih živil (pomagajo pri izgradnji tkiva) in ene tretjine očiščevalne hrane (preprečuje večanje doše kapha in kopičenje odvečnega tkiva).
Hranljiva živila: žitarice, sadje, mleko, mlečni izdelki, oreščki, maščobe in škrobna zelenjava, kot je krompir.
Očiščevalna živila: stročnice in vsa ostala zelenjava.
7 načel dobre prehrane
- Kuhajte v urejenem in pozitivnem okolju. Vzdušje, v katerem kuhate in jeste, in tudi urejenost vaše kuhinje igrata zelo pomembno vlogo. Okolje naj bo čisto in prijetno.
- Zmernost. Ne jejte preveč ali premalo. Napolnite pol želodca s trdo hrano, eno četrtino s tekočinami, četrtina pa naj bo prazna.
- Čas. Sezona, čas dneva in vaše življenjsko obdobje vam povejo, katero hrano je najbolje jesti. Pozimi naj bodo obroki bogati in hranljivi, poleti pa lahki in hladni. Najobilnejši obrok naj bo kosilo.
- Kakovost hrane. Priporočljivo je, da je hrana ekološka, sveža in izbrana glede na okus, prebavljivost in učinek na doše ter tkiva. Izogibajte se predelanim in predpakiranim živilom in obrokom.
- Jedec. Še najbolj zdrava hrana lahko postane strup, če se vam mudi, ste pod stresom, bolni ali šibki.
- Izvor hrane. Raje uporabite doma pridelana živila kot uvožena.
- Priprava hrane. Nismo to, kar jemo, ampak kar prebavimo. Naravno pridelano in pravilno pripravljeno hrano je najlažje prebaviti in absorbirati.
Prehrana za došo vata
To dieto upoštevajte, če čutite, da lahko vaša vata postane povišana kot posledica vašega življenjskega sloga ali ker imate veliko vate v vaši konstituciji, v suhem, vetrovnem in hladnem vremenu, pozno jeseni in pozimi, ko ste v okolju, ki poslabša vato, kot je visokogorje, in v starosti, ko je vata visoka.
V prehrano vključite:
– sladke okuse v obliki ogljikovih hidratov,
– tekočine, v obliki juh in omak,
– mastnost mlečnih izdelkov in maščobe v obliki rastlinskih olj,
– slan ali sladek čatni (indijsko chutney; indijska aromatična omaka) za prilogo.
Izogibajte se:
– ostrim in grenkim okusom,
– postu – postiti se ne smete več kot 16 ur,
– nerednim obrokom,
– prehranjevanju na poti,
– prehranjevanju, ko ste pod stresom,
– surovi, hladni in suhi hrani, kot je solata,
– hladnim pijačam.
Živila za došo vata
ŽITARICE: 55 %
Izogibajte se: proso, rjavi riž, vsa polnovredna zrna, koruza, ječmen, ajda, ovseni kosmiči, mrzli kosmiči, krekerji, riž, kosmiči, pokovka.
Uživajte: pšenica, beli riž, pira, kvinoja, kuhan oves, kruh brez kvasa.
ZELENJAVA: 20 %
Izogibajte se: vse vrste zelja, ohrovt, brstični ohrovt, koleraba, brokoli, cvetača.
Uživajte: koromač, kumare, korenje, buče, okra, pastinak, pesa, špinača, šparglji, sladki krompir, bučke, grah, pelati (zmerno) in artičoke (zmerno).
MAŠČOBE, MLEČNI IZDELKI, OREŠČKI, SEMENA: 15 %
Izogibajte se: sir iz ovčjega mleka, bivolja mocarela, mandlji.
Uživajte: vsa olja za kuhanje razen kokosovega, sveži sir, segreto kravje mleko, mocarela, kisla in sladka smetana, trdi sir (zmerno), orehi, lešniki, bučna semena, sončnična semena, sezam.
STROČNICE: 10 %
Izogibajte se: čičerika, fižol.
Uživajte: sojino mleko, rdeča leča (zmerno), sojini izdelki (zmerno).
SADJE
Izogibajte se: sadje trpkega okusa (hruške, nezrele banane).
Uživajte: grozdje, ananas, jabolka, avokado, sveži datlji, jagode, fige, pomaranče, kivi, limeta.
ZAČIMBE IN ZELIŠČA
Izogibajte se: čili, kajenski poper.
Uživajte: janež, bazilika, koper, koromač, ingver, cimet, kardamom, kumina, kurkuma, lovorjev list, nageljnove žbice, žajbelj, majaron, rožmarin, domača ali himalajska kamena sol.
SLADILA
Uživajte: v manjših količinah: nepredelan trsni sladkor, koncentriran sadni sok, melasa, med.
PIJAČE
Izogibajte se: kava, črni čaj, zeleni čaj, sadni ali zelenjavni sok v hladnem vremenu.
Uživajte: jabolčni, jagodni, mangov ter pomarančni sok, limonada, kamilični ter melisni čaj.
RECEPT: Smuti z lubenico in meto
Priporočamo vam recept za došo vata, ki je odlična izbira za poletni zajtrk.
Sestavine:
- 3 skodelice lubenice
- 5 ali 6 sesekljanih metinih listov
- ½ skodelice mandljevega mleka
- 2 žlici mandljevega masla
- 1−2 skodelici ledenih kock
Postopek:
1. V mešalniku zmešajte lubenico, meto, mandljevo mleko, mandljevo maslo in ledene kocke.
2. Nalijte v kozarec in uživajte.
Prehrana za pitto
To dieto upoštevajte, če čutite, da se lahko vaša pitta posledično poviša zaradi vašega življenjskega sloga, poleti in zgodaj jeseni ter v vročem in vlažnem vremenu, ko je pitta visoka, in ko ste v tropskih krajih.
V prehrano vključite:
– sveža zelišča, ki so grenka in hladna, kot sta recimo koriander in meta,
– zeleni kardamom v zmernosti,
– kokosovo mleko ali olje.
Izogibajte se:
– vroči, lahki in mastni hrani,
– ostrim, slanim in kislim okusom,
– ocvrti hrani,
– vročim ali ostrim čajem,
– prehranjevanju, ko ste jezni ali razdraženi,
– prehranjevanju, ko ste v naglici,
– preskakovanju obrokov.
Živila za došo pitta
ŽITARICE: 50 %
Izogibajte se: rž.
Uživajte: polnozrnati izdelki, riž basmati, pira, ječmen, oves, kvinoja, pšenica, koruza
ZELENJAVA: 25 %
Izogibajte se: redkvice, morske alge, pekoče paprike, surov paradižnik.
Uživajte: jajčevec, zelenolistna zelenjava, cvetača, brokoli, kumara, koleraba, vse vrste zelja, grah, korenje, krompir, zelena paprika, pesa, zelena, šparglji, sladki krompir.
MAŠČOBE, MLEČNI IZDELKI, OREŠČKI, SEMENA: 15 %
Izogibajte se: sezamovo olje, gorčično olje, jogurt, gorgonzola, parmezan, kefir, kisla smetana, indijski oreščki, arašidi, lešniki, mandlji, brazilski oreščki, pistacije, orehi.
Uživajte: kokosovo, olivno, repično, laneno ter sončnično olje, nesoljeno maslo, sveži sir, kravje mleko, mocarela, sladka smetana, nesoljen mehki kozji sir, blag, mehki sir z nizko vsebnostjo maščob, kokos, mandlji, sončnična semena, kokosovo in mandljevo mleko.
STROČNICE: 15 %
Jeste lahko vse stročnice.
SADJE
Izogibajte se: brusnice, jagode, rabarbara, ribez, višnje.
Uživajte: rdeče grozdje, sladka jabolka, marelice, avokado, banane, borovnice, hruške, datlji, fige, slive, rozine.
ZAČIMBE IN ZELIŠČA
Izogibajte se: čili, kajenski poper, gorčična semena, črni poper; jejte manj slane hrane (himalajska kamena sol).
Uživajte: bazilika, kari (indijsko: curry; začimba), komarček, koriander, kardamom, kumina, kurkuma, meta, poprova meta, žajbelj, dolga paprika.
SLADILA
Uživajte: v manjših količinah: javorjev sirup, nepredelan trsni sladkor, koncentriran sok, melasa, mladi med.
PIJAČE
Izogibajte se: pomarančni in paradižnikov sok, alkohol, kava.
Uživajte: jabolčni, marelični in hruškov sok, komarčkov, šipkov in jasminov čaj, mandljevo in riževo mleko.
RECEPT: Raita
Raita je odlična poletna priloga, primerna za vse doše, še posebej za pitto.
Nasvet: Kumaro naribajte na papirnate brisače. To bo vpilo vso odvečno vodo, zaradi katere bi lahko raita postala preveč ohlapna.
Sestavine:
- 2 žlički kuminovih semen
- 1 olupljena in naribana kumara
- 1 skodelica polnomastnega jogurta
- 1 čajna žlička soli (ali po okusu)
- ¼ skodelice drobno sesekljanih listov koriandra
Postopek
1. Semena kumine pražite v ponvi na srednjem ognju, dokler ne zadišijo in potemnijo.
2. Z mlinčkom jih zmeljite v prah.
3. V skledi zmešajte naribano kumaro, jogurt, sol in mleto kumino.
4. Potresite s koriandrom.
Prehrana za došo kapha
To dieto upoštevajte, če čutite, da se lahko vaša kapha posledično poviša zaradi vašega življenjskega sloga, spomladi in tudi med hladnim ter mokrim obdobjem, ko je kapha visoka, in ko ste v regiji, kjer so dolge zime, veliko ledu in snega ali veliko dežja.
V prehrano vključite:
– veliko zelenjave,
– več stročnic,
– več ostrih začimb ali mešanice začimb (ingver, poper, čili).
Izogibajte se:
– težki, hladni in mastni hrani,
– hladnim in močnim pijačam,
– sladkim, kislim, slanim okusom,
– mleku in mlečni izdelkom,
– prenajedanju,
– prigrizkom,
– prehranjevanju pozno zvečer.
Živila za došo kapha
ŽITARICE: 45 %
Izogibajte se: bela moka, pšenica.
Uživajte: proso, koruza, ajda, riž, rž, polnozrnata pšenica, ječmen, kvinoja, kosmiči, pokovka, otrobi, pira.
ZELENJAVA: 30 %
Izogibajte se: avokado, kumare, buče, paradižnik, sladki krompir.
Uživajte: artičoke, jajčevec, zelenolistna zelenjava, špinača, stročji fižol, cvetača, brokoli, ohrovt, por, podolgovate paprike, redkev, vse vrste zelja, grah, krompir, pesa, zelena, šparglji.
MAŠČOBE, MLEČNI IZDELKI, OREŠČKI, SEMENA: 10 %
Uživajte: olivno olje in olje ogrščice, skuta, nesoljen kozji sir, bučna, sončnična in lanena semena.
STROČNICE: 15 %
Uživajte: grah, čičerika, rumena in rdeča leča, fižol, sojina zrna.
SADJE
Izogibajte se: banane, datlji, sveže fige, melona, češnje, mango, lubenica, grozdje.
Uživajte: ananas, jabolka, grenivka, pomaranča, borovnice, hruške, papaja, kutina, rabarbara, suho sadje, jagode, limone.
ZAČIMBE IN ZELIŠČA
Uživajte čim manj soli.
SLADILA
Izogibajte se: beli sladkor.
Uživajte: v manjših količinah: gozdni med, javorjev sirup, suho sadje, (nerafiniran) trsni sladkor.
PIJAČE
Izogibajte se: hladne pijače.
Uživajte: ingverjev, zeleni, komarčkov, šipkov, jasminov in kamilični čaj.
RECEPT: Začinjena špinača in krompir z limonino lupino
Jed za došo kapha, ki bo dobro teknila kot poletno kosilo.
Recept za: 2−4 porcije
Priprava: 5 minut
Kuhanje: 25 minut
Sestavine:
- 2 žlici sončničnega olja
- 2 žlici gorčičnih semen
- 1 žlica kurkume
- 1 žlica mletega koriandra
- 3 sesekljani stroki česna
- 4 veliki krompirji narezani na kocke
- 1 velik šop špinače
- 1 skodelica vode
- sok in lupina 1 limone
- 1 ½ čajne žličke soli
- malo ingverja
Postopek:
- V veliki ponvi na srednjem ognju segrejte olje in dodajte gorčična semena.
- Kuhajte približno 1−2 minuti, dokler semena ne popokajo.
- Dodajte kurkumo, koriander in česen ter kuhajte 2−3 minute.
- Dodajte krompir in špinačo ter dušite še približno 5 minut.
- Potem dodajte vodo, limonin sok, limonino lupinico, ingver in sol.
- Kuhajte 15 minut in postrezite.
RECEPT: Lasi
Za konec pa vam priporočamo napitek, ki bo v teh poletnih dneh osvežil vse doše:
– vato pomirjata sladek in kisel okus,
– pito sladek okus,
– kapho pa med.
Sestavine:
- 300 g jogurta
*vata in pita: polnomastni jogurt
*kapha: manj mastni jogurt - 4 žlice sirupa
*vata in pita: agavin sirup
*kapha: surov med - 1 žlička mletega kardamoma
- 4 žlice rožne vode
Postopek:
- Jogurt, sirup (ali med), kardamom in rožno vodo zmešajte v mešalniku s 600 ml vode, dokler tekočina ne postane svilnata.
- Sestavine lahko zmešate tudi s paličnim mešalnikom, dokler se mešanica ne speni.
- Prelijte jo v visoke kozarce in takoj postrezite.
Ustvarjalnost v kuhinji
Na naše zdravje močno vpliva, kaj in kako jemo. Prav tako pa nista zanemarljiva razpoloženje med pripravo obroka (saj veste: razpoloženje kuharja se prenaša v hrano) in prijetno okolje, v katerem obrok pripravimo in ga nato tudi zaužijemo. Za kuhanje in uživanje hrane pa bi si morali vzeti tudi čas: jesti sede, hrano temeljito prežvečiti in se posvetiti okušanju.
Sodobni hitri in stresni način življenja nam večino časa ne dopušča, da bi si vzeli čas za kuhanje in ustvarjanje, zato vam priporočamo, da poletne dni izkoristite za to, da raziščete nove prehranjevalne navade. Med poletjem imate več časa za kuhanje in testiranje različnih receptov ter okusov. Priporočamo vam, da sami zase ugotovite, kateri doši pripadate (na spletu poiščete kakšen test, s pomočjo katerega boste ugotovili, katera doša ste), potem pa poskusite pripraviti kakšen recept. Lahko pa na podlagi tega, kar ste prebrali v tem članku, tudi sami ustvarite svoj recept. Svoj jedilnik izboljšujte postopoma, sčasoma boste namreč ugotovili, kakšna prehrana najbolj ustreza vašim brbončicam in vašemu telesu.
Naj hrana postane vaše zdravilo!
Te zanima več ajurvedskih receptov? Knjižico so prejeli vsi naročniki na e-novičke, če jo želiš tudi ti se prijavi na e-novičke in nam piši na info@potjoge.si, da želiš prejeti knjižico z recepti.
Avtor: Klementina Garbajs / pod mentorstvom Nataše Petavs in Dejana Žuna v sklopu učiteljskega tečaja joge
Vir fotografij: canva.com